Category: Headquarters
BAIGORRI WINERY

SAMANIEGO - SPAIN

Share this page on

30x30 Pietra Piasentina Slate
20x20 Asiago Matt

Year: 2003
Square Meters: 25000
Architects: Inaki Aspiazu Iza

Collaborator: José María Alberola
Plants: José Antonio Padillo
Structure: R. Lahidalga y Typsa
Ground area: 14000 m2
Total cost: 7.212.000 euro

A square-based lantern, over which is suspended a gently pitched roof covered in zinc, represents the only above-ground structure of the Winemaking concern Baigorri.
A class box, entirely empty, greets visitors, enveloping them in a space that marks the boundary between the surrounding landscape filled with vineyards, in the localities of Samaniego and Sierra de Cantabria, and the great wine cellar dug out of the ground.
The glass pavilioin stands on a base, grafted into the earth, covered with long, narrow wooden boards whose color seems to be made from the same pigments as the earth around it.
This chromatic dualism is a theme that run through the whole project. The dark, warm tones issuing from the earth to contaminate the wood of the base reac into the farthest depths of the wine cellar, where the oaken barriques are found. Lighter tones are dinstinctive of the exposed concrete interiors, especially in the zones where the various stages of the wine-making process are carried out and good lighting is required.
The stainless steel of the trim, of the machinery and of the fermentation tanks reflects the radiance of the great hanging light fixtures, multiplyng their effect.

The interior of the shell takes on a strongly monolithic character due to the extensive use of concrete and to the consisten color scheme in which slip-proof porcelain tile has been chosen for all of the floors. The high resistance of this material to mechanical aggression and chemical agents as well as its easy cleaning make it perfectly suited to withstand the stresse to which it is subjected.
The flooring is in Pietra Piasentina 30x30cm, from the New Stone collection, and in Asiago 20x20cm, from the Graniti collection - by GranitiFiandre - both layed in slabs with high-thickness of 12mm are very strong and suitable to wine cellar.

The decision to build underground is further confirmed by the functional organisation, elaborated in sections following the stages of the production process.
Proceeding from top to bottom, the wine-production program is carried out on different levels. The grapes arrives on trucks that enter the building and unload on level +0.30.
After the grapes have been sorted, the process advances and the material descends to the lower levels for crushing and then fermentation, until it reaches the great vaulted hall of the barriques, where temperature and humidity are strictly controlled.
On this same level is the company's headquarters; one side opens onto the vineyards, the other consists of a glass wall through which the barriques can be seen.
The administrative offices, located on the level just below the lantern, include a shop that sells wine and handcrafted articles; a slide project room dedicated to sampling. Transparent walls divide each area from others.

The intention of suggesting a single space, an interior that can be perceived by visitors in a global view, appears again in the lower levels, where the floors open out and the vertical connections consist of broad ramps, a solution which also complies with current legislation against architectural barriers. The longitudinal section shows the link between the construction and the contour of the land, and the interior of the wine cellar appears as an enormous container. The space is easy to move about in and every stage in the wine-making processing can be followed.

The structural elements are in great part prefabricated, since reinforcement would have been very expensive for the type of structure choisen by the designer, the architect Iñaki Aspiazu Iza.
The use of prestressed reinforced concrete for the floors was obligatory, due both to the heavy loads to which they are subjected and to the wide spans covered.
The entire project has been planned in the intention of organizing the building according to a rational program that perfectly satisfied the client's requisites, while simultaneously creating an architecture in harmony with the suggestion of the context.
The resulting structure is totally respectful of the landscape, and the rows of grapevines that run up the hill seem to cross the ridge as if no interruption of any kind existed.

Jacopo Maria Giagnoni
From Materia n°46 - CONCRETE ARCHITECTURE

Products used



Information Request

Our web site uses cookies to improve your browsing experience.
For more information on cookies and how to control enabling of cookies with your browser settings, please view our "Cookie Policy".